Blog

Cafea Cold Brew

Cold-Brew-Coffee-flp-coffee-roastery

Cold Brew este o cafea preparata cu apa rece sau gheata. In lumea cafelei este metoda de preparare care a crescut cel mai mult in popularitate, datorita temperaturilor din ce in ce mai ridicate.

Ce face speciala o cafea Cold Brew fata de o cafea preparata in mod normal cu apa fierbinte si apoi racita cu gheata (Iced Coffee) sau fata de o cafea fierbinte uitata pe birou si care s-a racit? In cazul Cold Brew, extractia se realizeaza diferit: cafeaua macinata intra in contact direct cu apa rece, gradul de macinare este diferit si contactul dintre apa si cafea dureaza mult mai mult ca la alte metode de preparare. Rezulta o cafea dulce, fina si mai putin amara.

Se prepara destul de simplu. Avem nevoie de urmatoarele:

1. Cafetiera French Press

2. Cafea proaspat prăjită

3. Apa

4. Filtru de hartie pentru cafea

Pasul 1

Punem 62 de grame de cafea în cafetiera. Iti recomandam sa folosesti un cantar insa daca nu doresti, 62 de grame inseamnă aproximativ 21 de lingurite cu varf.

Pasul 2

Punem 330ml de apă în cafetieră, amestecăm cu o linguriţă, acoperim cafetiera şi o lăsăm la temperatura camerei pentru 16 ore. Nu se întâmplă nimic rău dacă o laşi o oră în plus sau în minus, dar să nu fie diferenţe mari. Apa trebuie să fie filtrată şi proaspătă. În cazul în care vrei să faci o cantitate diferită, poţi bineînţeles să modifici proporţional cantitatea de cafea şi pe cea de apă.

Pasul 3

Apasă până jos pistonul cafetierei iar cafeaua rezultată filtreaz-o încă o dată printr-un filtru pentru cafea din hârtie, unul clasic. Toarnă cafeaua într-un recipient şi pune-o la frigider. Dacă vrei să grăbeşti acest proces de răcire poţi să pui recipientul cu cafea într-un bol plin cu gheaţă.

Pasul 4

Cafeaua pe care o ai acum este un concentrat Cold Brew. Prin urmare, cel mai bine este să-l diluezi în proporţie de 1 la 1 cu apă rece şi gheaţă, lapte, într-o reţetă de cocktail, sau în orice combinaţie ţi-ai putea imagina.

Informaţii Extra

Cafeaua trebuie măcinată destul de grunjos, asemănător cu măcinarea pentru french press. Dacă îţi cumperi cafeaua gata măcinată, la fiecare dintre cafelele de pe site poţi selecta gradul de măcinare Cold Brew.

Cât se păstrează proaspăt concentratul Cold Brew? Cam o săptămână, timp în care trebuie neapărat să-l ţii în frigider. Dacă la un moment dat gustul începe să devină ciudat, cel mai bine diluează-l cu apă şi pune-l la flori.

Într-adevăr, în reţetă se pune multă cafea măcinată comparativ cu alte metode de preparare. Cantitatea de cafea este mare deoarece extracţia cafelei se realizează la temperatura camerei, şi astfel apa munceşte mai mult pentru a scoate aroma din cafea. Dacă vrei să obţii un gust mai tare sau unul mai slab, cel mai bine este să diluezi mai mult sau mai puţin concentratul final de cold brew, în loc să pui mai multă sau mai puţină cafea măcinată la început.

A doua filtrare prin hârtie este necesară dacă vrei să ţii cafeaua în frigider pentru mai multe zile. Dacă o bei pe toată în aceeaşi zi, nu este nevoie să faci această operaţiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}