Blog

Gust si Aroma

gust si aroma flp coffee roastery

Chiar daca esti un pretentios sau gusturile tale in materie de cafea sunt foarte dezvoltate, nu trebuie sa dai bani la o cafenea de lux pentru a obtine o aroma mai bogata si mai aromatizanta, conform unui studiu realizat de cercetatorii britanici.

Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca o cafea buna o poti obtine chiar si acasa, daca se respecta niste pasi simplii, mai exact se refera la timpul de preparare, pentru espresso aproximativ 30 secunde iar pentru cafea la filtru intre 3 si 6 minute

flp-coffee-roastery-cafea-proaspat-prajita-1

Prajirea cafelei dureaza oriunde intre 10 si 20 de minute, dar pana acolo sunt sute si sute de ore de munca ale oamenilor care cultiva plantele de cafea, culeg boabele de cafea, le prelucreaza, le transporta si le depoziteaza cu grija.

Din fiecare 100 kg de fructe de cafea rezulta doar 20kg de boabe de cafea verde. Fiecare arbore de cafea produce 1-1.5 kg de cafea verde pe an.

Harta aromelor din cafea: o diagrama a majoritatii aromelor sesizabile in diversele cafele din lume.

harta-aromelor-de-cafea

Principalii factori care determina calitatea cafelei de pe crengile arborelui de cafea pana la cestile noastre sunt urmatorii:

Specie si Soiul Cafelei

Aici este vorba de cele doua specii de cafea Cafea Arabica si Cafea Robusta. Fiecare dintre ele se diferentiaza intre ele prin Soiuri si Subspecii. Precum in cazul vinurilor si aici gasim arome diferite.

Pentru Cafea Arabica avem enumeram cateva: Bourbon, Catimor, Catuai, Etiopia Nativa Heirloom, Villa Sarchi sau Geisha.

Mai jos regasiti o poza cu fruncte de cafea coapte din Soiul Geisha.

cafea-arabica-geisha

Altitudinea

Cafeaua crescuta la o altitudine mai mare are o aroma mai intensa si este mai dulce. Originea Cafelei Arabica este in zonele muntoase din Etiopia. Pentru cultivarea cafelei langa Ecuator, temperaturile moderate care sunt prezente la altitudine mare permit o maturizare lenta si uniforma a fructului de cafea. Boabele de cafea care rezulta sunt mai dense si mai dure si contin mai multe zaharuri si substante solubile.

Temperatura

Temperatura este esntiala si este determinata de altitudine dar si de regiunea geografica. Diferentele mari de temperatura dintre noapte si zi cresc aroma cafelei. Dacă intram in detaliu, orientarea pantei pe care este ferma, daca soarele bate direct pe cafea dimineata si nu la pranz sunt factori determinanti in aroma cafelei.

Recoltarea

In zonele unde ploua constant si plantele infloresc de mai multe ori pe parcursul anului, pe aceeasi creanga cu fructe de cafea vor fi fructe coapte de un rosu intens si fructe necoapte, verzi, precum in poza de mai sus. Pentru a creste calitatea cafelei culesul este facut de mana, selectiv. Oamenii merg la cules zile in sir pentru a alege doar fructele coapte, dar inainte ca ele sa se coaca prea mult pe creanga sau sa cada pe pamant. Este o practica care necesita mult mai multa munca, costuri mai ridicate iar boabele de cafea rezultate sunt mai scumpe dar si mai bune. Apoi, pentru a evita fermentarea necontrolata a fructelor de cafea, acestea trebuie duse la prelucrare chiar în ziua in care au fost culese.

Prelucrarea

Prelucrarea poate fi uscata eventual natural sau prin spalare numita si prelucrare uda. Mai este si varianta de prelucrare prin semi-spalare sau depulpare naturala.

La Prelucrarea Uscata fructele intregi de cafea sunt puse la soare la uscat pe suprafete de beton, pe mese speciale sau chiar direct pe pamant. Dupa uscare este indepartata pulpa si raman boabele de cafea in pergament.

La Prelucrarea prin Spalare fructele sunt trecute printr-un aparat care indeparteaza pulpa. Apoi sunt lasate la fermentat in silozuri speciale timp de 12-36 ore, in functie de temperatura ambientala si apoi sunt uscate.

Astfel se obtine o cafea cu un corp mai putin accentuat ca la prelucrarea uscata, dar cu gust mai clar, mai complex si cu note de fructe sau note florale mai accentuate.

Prelucrarea prin Semi-Spalare este varianta intermediara intre prelucrarea uscata si prelucrarea uda.

Pulpa este indepartata de pe fruct si apoi fructele sunt puse direct la uscat la fel ca la prelucrarea uscata. Atunci cand procesul este efectuat corect, cafeaua care rezulta are un corp asemanator cafelelor procesate uscat dar si o aroma mai complexa, precum cea a cafelelor prelucrate ud.

Depozitarea cafelei

Este foarte important modul in care este depozitata cafeaua verde. Se recomanda ca in timpul depozitatii cafeaua sa-si mentina o umiditate intre 11-12%, prospetimea este influentata de temperatura din depozit, nivelul de umiditate, ventilatie, lumina si tipul de ambalaj folosit.

Tipul de prajire a cafelei

O cafea prajita Lite, pe care o recunosti dupa culoarea mai deschisa a boabelor de cafea, pastreaza mai mult din caracterul original al acelei cafele, din notele de citrice dintr-o cafea de Etiopia sau notele de fructe de padure dintr-o cafea de Kenya.

Într-o prăjire mai intensă Dark Roast, boabele sunt lasate in cuptor pana ating o temperatura mai ridicata. Le recunosti dupa maro-ul mai inchis si dupa faptul ca in unele cazuri se vad pe boabe puncte mici stralucitoare de uleiuri de cafea care au iesit la suprafata. Aici caracteristicile de origine incep sa fie acoperite de aromele de prajire.

apara-prajit-cafea-gemma-sweet-coffee-italia

Prospetimea

Este echivalent cu timpul scurs de a prajire, pe fiecare punga de cafea vanduta de noi trecem data prajirii. Noi o comercializam in maxim 14 zile de la Prajire. Este recomandat sa fie consumata dupa 48 ore de la prajire si in timp de maxim 20 zile pentru a simti prospetimea, evident daca este ambalata in pungi corespunzatoare cu valva.

Metoda prepararii

Sunt multe variante de preparare a cafelei insa fiecare scoate in evidenta un anumit atribut al cafelei.

Care este cea mai buna metoda? Simplu. Cea care ne place fiecaruia dintre noi cel mai mult.

Vrei o cafea intensa, cu corp bine conturat, mai licoroasa, atunci espresso, moka sau ibric sunt metodele cele mai bune.

Vrei o cafea mai vivace, unde notele de fructe sau de flori sunt mai bine conturate, atunci filtrul artizanal (pour over) sau automat (cafetiera) este de preferat.

Daca consideri ca acest articol iti aduce un plus de cunoastere in lumea cafelei, sau ai aflat lucruri noi, te rugam sa ne rasplatesti cu o distribuire pe Facebook, Twiiter, Instagram etc… ai prins ideea, poate mai ai apropiati care ar fi interesati.

Si cu siguranta te invitam sa comanzi cafea proaspat prajita de la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}