Blog

Tipuri de Cafea Prajita

tipri-de-prajire-cafea-boabe-proaspat-prajita-cafea-online-flp-coffee-roastery

Pentru a reusi sa obtii in ceasca o licoare plina de aroma si gust, cel mai bun mod este sa alegi o cafea prajita proaspat in unul din modurile prezentate mai jos, insa si in functie de placerile dvs, aroma, gust, aciditate.

Cel mai important personaj este prajitorul de cafea, deoarece el este omul care stie cel mai bine cum sa obtina aroma si gustul cafelei de origine in functie de mai multi factori, el studiaza si testeaza mai multe tipuri de prajire de la varianta light la dark in functie de originea cafelei si poate sa ne recomande varianta optima. De regula se practica prajirea City dar nu este obligatoriu, pentru un espresso aromat si cremos se poate ajunge si la prajire inchisa(dark) numita si italian, practic din Italia a pornit ideea de espressor si respectiv espresso.

Prajirea cafelei – metoda industriala

Este cea mai folosita metoda de prajire. Ea permite reducerea costurilor, de cele mai multe ori in detrimentul gustului si al calitatii. Aici practic sunt marii jucatori pe piata in domeniul cafelei, care prajesc cantitati imense, le ambaleaza si livreaza in lanturile de magazine mari si hypermarket-uri.

Prajirea „Flash” este utilizata mai ales pentru producerea cafelei solubile. Boabele sunt prajite doar 90 de secunde, la mai mult de 1000 ° C ! Reducand la maximum timpul de prajire, acest mod de prajire Flash nu lasa timp aromelor sa se dezvolte. In schimb, pentru marii producatori de cafea, el permite prajirea a aproximativ 4 tone de cafea pe ora….

Prajirea rapida este un mod de prajire, adesea folosit pentru cafelele din game inferioare, precum si pentru marea majoritate a cafelelor care se gasesc in supermarketuri. Acesta metoda de prajire consista in a praji boabele de cafea la o temperatura intre 300 si 700 ° C, timp de 4 pana la 10 minute. Cafeaua este racita cu apa, recuperandu-si astfel, greutatea pierduta in timpul prajirii (intre 15-20%). Acest mod de prajire este dezastruos pentru aromele cafelei. La temperaturi mai mari de 230 ° C aromele cafelei se volatilizeaza cafeaua prajita pierde 60 % din arome !

Prajirea Cafelei – Metoda Artizanala

In acest mod prajim si noi cafeua, practic pperatiunea are loc intr-un cuptor cilindric numit prajitor : acest tip de cuptor este echipat cu un tambur rotativ astfel incat boabele de cafea, tot timpul in miscare, sunt prajite in mod uniform si fara a fi arse. Boabele de cafea nu sunt in contact direct cu rezistenta eslectica(in cazul masinilor de prajit electrice) sau flacara (in cazul masinilor de prajit pe gaz metan sau butelie), ele sunt prajite la caldura difuzata in cuptor. Astfel, boabele de cafea sunt amestecate si prajite la o temperatura ce poate ajunge pana la maximum 220° C.Timpul de prajire este de aproximativ 20 de minute, dar poate varia in functie de originea cafelei sau tipul de prajire : pentru espresso, filtru, etc.. Spre deosebire de tehnicile industriale, aceasta metoda permite o prajire lenta si omogena, lasand cafeaua sa se dezvolte incet.

Cand cafeaua este prajita, aceasta este varsata intr-un recipient care este dotat cu un brat amestecator, unde este racita cu aer rece, pentru a opri procesul de prajire, sau dupa caz la masinile de prajit cafea varianta electica si mai noua ca tehnologie, rezistentele se opresc si cafeaua este recita in acelasi tampur in care este introdus si aer sub forma de tornada, pana ajunge la o temperatura de 98 grade celsius.. Odata ce s-a racit, cafeaua este stocata timp 72 de ore pentru a permite degazarea acesteia, sau direct ambalata dar doar in pungi speciale cu valva.

FLPCoffeeRoastery utilizeaza aceasta metoda pentru prajirea cafelei, pentru a va oferi o cafea de calitate. Aceasta metoda de prajire necesita o mare pasiune pentru cafea si de asemeni, cunostinte si experienta pentru a scoate in evidenta cele mai bune caracteristici ale unei cafele. Chiar daca acest tip de prajire necesita mai mult timp, acesta etapa este esentiala pentru o obtine o cafea de calitate si plina de savori !

Principalele tipuri de prajire a unei cafea boabe, si modul in care influenteaza ele aspectul, gustul si aroma bobului de cafea sunt:

  • Light Cinnamon – este o cafea prajita usor, foarte deschisa la culoare, oprinta in timpul primului crack, in acest punct dulceata nu este dezvoltata in bob iar aciditatea este foarte ridicata
  • New England – este o cafea prajita ce are o culoare deschisa, este preferata de unii prajitori de cafea de specialitate deoarece scoate in evidenta caracteristicile originii cafelei, precul florale, fructate etc, culoarea este maro deschis si are o aciditate ridicata si complexa.
  • American – este o cafea prajita deschis spre mediu ce are o culoare maro deschis, are o aciditate blanda, iar caracteristicile origiinii sunt usor sesizabile in boabele de cafea.
  • City – este o cafea prajita mediu, culoarea bobului de cafea este maro, este un profil de prajire comun pentru majoritatea cafelelor de specialitate si se pot regasi cu usurinta caracteristicile origiinii.
  • Full City – este o cafea prajita inchis; culoarea bobului de cafea este maro inchis, cu pete ocazionale de ulei vizibile pe corp, caracterul prajirii este pronuntat, prajirea este oprita cand incepe cel de-al doilea crack.
  • Vienna – este o cafea prajita inchis, culoarea bobului de cafea este maro cu o nuanta mai inchisa, cu suprafata corpului acoperita de ulei, si un gust distinct dulce-amarui, cu aroma de caramel, si nivelul aciditatii foarte scazut; se opreste in timpul celui de-al doilea crack, orice caracteristica a originii este acum estompata de nivelul de prajire.
  • French – este o cafea prajita inchis, culoarea bobului de cafea este maro foarte inchis, cu corpul lucios, acoperit integral de uleiuri, prajirea cafelei se opreste la finalul celui de-al doilea crack, atunci cand caracterul prajirii este dominant, aciditatea foarte scazuta, aproape de zero.
  • Italian – este cea mai inchisa prajire; culoarea bobului de cafea este maro foarte inchis, aproape de negru, bobul de cafea este integral lucios, uleios, cu pete de arsura vizibile, aciditatea este aproape eliminata, iar corpolenta este mica.

Timpul dintre aceste tipuri de prajire este mic (de ordinul minutelor), iar linia dintre ele este foarte fina. Aici intervine prajitorul ce se bazeaza pe experienta lui, el poate observa atat vizual cat si auditiv, schimbarile prin care trece cafeaua de la un moment la altul, si tinand cont de tipul de cafea prajit si/sau de preferintele sale ori ale clientilor, decide cand si cum se finalizeaza procesul de prajire.

Prajirea cafelei este simpla, dar solicita atentie totala, este un proces fascinant si captivant, prin care bobul de cafea se transforma din verde dur in maro si devine casant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}