Espresso

Ce este espresso, mai exact un espresso este o cafea concentrata, cu o aroma intensa, preparata cu un aparat special cu numele de espressor. Acest tip de preparare al cafelei provine din Italia, regiunea Torina unde a fost si inventat pentru prima data espressorul. Un espresso clasic se prepara adaugand in espressor o cantitate de 6,5 – 7,5 grame de cafea proaspat macinata si 30ml de apa la o temperatura intre 88 si 92 grade celsius.

Un espresso reusit trebuie sa aiba o spuma groasa de culoarea alunelor, cunoscuta drept crema.

espresso-flp-coffee-roastery-prajitorie-de-cafea-cafea-proaspat-prajita

In piata exista 5 tipuri de espressoare:

  • Espressoare superautomate – cunoscute ca si automate de cafea, au unul sau mai multe grupuri de cafea si pot produce mai multe espresso simultan. Cele mai performante sunt espressoarele automate cu rezervor de lapte inclus, ele pot adauga lapte automat in espresso si lapte spumat in aceeasi ceasca (one touch). Espressoarele automate sunt recomandate pentru un consum de maxim 30 cafele pe zi.
  • Espressoare automate – sunt acele aparate ce au o rasnita incorporata. Acestea masoara cantitatea de cafea necesara, regleaza tipul rasnirii, compacteaza cafeaua macinata, masoara apa in functie de preferintele utilizatorului, prepara espresso-ul si elibereaza zatul de cafea intr-un rezervor. Aici putem enumera espressoare de genul celor de la Krups, Philips etc, cu preturi intre 1200-3000 lei.
  • Espressoare semiautomate –  aceste espressoare utilizeaza o pompa electrica ce elimina inconstanta presiunii aplicata parghiei. Deoarece operatorul controleaza cantitatea de apa la preparare, acest espressor poarta numele de espressor semiautomat. Posibilitatea pomparii unei cantitati variate de apa a permis crearea unei mai mari varietati de bauturi espresso. Aceste aparate de espresso sunt destinate consumului casnic si au devenit in scurt timp foarte populare datorita usurintei in utilizare.
  • Espressoare cu piston – aceste espressoare folosesc un piston ce actionat manual de o parghie, impinge apa incalzita prin cafeaua proaspat macinata. Aici exista doua tipuri de espressoare manuale cu parghie, cu arc sau fara arc.
  • Espressoare cu abur – sunt primele aparate espresso inventate; acestea folosesc presiunea aburului dintr-un boiler care este trecuta prin cafeaua rasnita, timp de aproximativ 1 minut. Gustul cafelei preparata de aceste masinarii este usor acru si ars, datorat aburului combinat cu apa fierbinte, care altereaza gustul cafelei.

Tipuri de Cafea Espresso:

  • Espresso Italian – se prepara intr-o ceasca mica de ceramica cu interior conic, uscata si pre-încalzita. Cunoscut si ca Espresso Scurt contine un maxim de 20 – 25 ml de cafea
  • Espresso Dublu – reprezinta o doza dubla de espresso in ceasca, un total de 50 ml de cafea.
  • Ristretto – este practic un espresso dar care are o cantitate mai mica de 25 ml de cafea.
  • Correto – este un espresso italian in care se adauga lichior
  • Macchiato – este un espresso italian cu un strop de lapte, de cele mai multe ori spumat
  • Con Panna – este format din espresso italian si frisca
  • Freddo – este un espresso zaharisit agitat cu gheata
  • Americano – este un espresso italian in care se toarna apa firbinte, maxim 80 ml.
  • Cappuccino – este format dintr-un espresso italian de 25 ml de cafea + o treime(1/3) de lapte fierbinte la 70 grade celsius si o treime(1/3) de spuma de lapte. Acesta se serveste intr-o ceasca de 120 ml.
  • Caffe Late – este alcatuit din espresso italian de 25ml si 200-220 ml de lapte fierbinte la 70-75 grade celsius, fara spuma. Se poate servi in ceasca de capucino sau pahar cilindric, in ultimul caz se pot face variante duble, pentru fiecare shoot de 25 ml de espresso se adauga 200-220 ml lapte fierbinte.
  • Latte Macchiato – similar cu un Caffe Late doar ca se adauga si lapte spuma si un praf de cacao( 25 ml espresso + 200 ml lapte + lapte spuma + cacao).
  • Cappuccino Dublu – Espresso Italian cu o cantitate mai mare de spuma de lapte (nu neaparat dublu), in mod normal, turnat intr-un pahar mare (max. 250 ml).

Indulcirea Cafelei: Un Espresso Italian perfect are un echilibru optim de arome si nu necesita niciun aditiv. Adaosul de zahar sau de smantana reduce aciditatea si amaraciunea de espresso, insa daca doriti in continuare utilizarea, ar fi bine sa stiti urmatoarele:

  • Zaharul rafinat (cunoscut ca si zahar alb), se dizolva repede, nu modifica in mod semnificativ aroma unei cafele espresso.
  • Zaharul nerafinat (cunoscut ca si zahar brun), din trestie, se dizolva mai lent si indulceste mai putin decat zaharul rafinat. Este putin aromatic.
  • Indulcitorii – sorbitol, manitol si xilitol – nu modifica aroma de espresso.
  • Indulcitorii puternici – precum zaharina, aspartamul, acesulfam K, cyclamates, pot avea o putere mai mare sau mai mica de indulcire decat zaharul, insa adauga un gust amar cafelei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *