Macinarea Cafelei

Tipul de Macinare a Cafelei.

Pe site-ul nostru veti gasi 4 tipuri, mai exact Fara Macinare sau Cafea Boabe, Macinare pentru Espresso, Macinare pentru Filtru sau Macinare pentru Ibric. Cu toate astea sunt mai multe variante de macinare a cafelei.

Cafeaua se Macina in functie de Modul de Preparare al Cafelei. Daca nu folosim o granulatie corespunzatoare, dintr-o ceasca de cafea in loc sa avem un gust delicios putem obtine o cafea amara si putem crede ca este de vina cafeaua insa aici problema este la macinarea acesteia.

macinarea-fafelei-flp-coffee-roastery-cafea-proaspat-prajita

Cand discutam de macinarea cafelei trebuie sa tinem cont de 3 factori: timpul de contact, rata de extractie si debitul.

· Rata de extractie creste pe o suprafata mai mare.
· Pentru a mari aria suprafetei, se macina mai fin.
· Cu cat viteza de extractie este mai mare, cu atat este nevoie de mai putin timp de contact.
· O granulație mai fina poate reduce viteza de curgere a apei, crescand timpul de contact cu cafeaua.
Stiind acest lucru, daca aveti o metoda de preparare a cafelei, cu un timp de contact scurt, granulatia trebuie sa fie mai fina. In cazul metodelor prin imersiune, ce cufunda cafeaua in apa timp de cateva minute, timpul de contact fiind mult mai mare, prin urmare, necesita o granulatie mai mare decat majoritatea metodelor de infuzie.
In cazul in care timpul de contact este prea mare sau granulatia prea fina, rezulta o cafea supra-extrasa ce poate avea un gust amar. Daca granulatia este prea grosiera sau timpul de contact prea scurt, cafeaua se va dovedi slaba.
Aflarea echilibrului adecvat intre cele doua va ajuta la prepararea unei bauturi de calitate.

Diferite tipuri de filtre, presiunea si temperatura pot juca, de asemenea, un rol in determinarea dimensiuni de macinare, dar cele mai multe metode de preparare opereaza la 90,6 grade, fara nici o presiune adaugata.

Granulatia Fina si Foarte Fina:

Recomandata pentru Turkish coffee sau numita cafea la ibric ce necesita o granulatie asemanatoare cu zaharul Pudra.

De asemenea Espresso se face sub presiune, inre 9 bari si 12, iar pentru a forta trecerea apei prin cafea, pentru o perioada scurta de timp este recomandat ca macinarea sa fie fina, usor mai fina decat zaharul granulat.

cafea-espresso-cafea-proaspat-prajita

Granulatia Medie

  • Sifonul (syphon) foloseste presiunea pentru a forta apa intr-o camera unde cafeaua este retinuta. Dupa ce trece timpul de infuzare, caldura este indepartata, se creeaza un vid ce trage apa printr-un filtru. Aceasta metoda necesita un grad de macinare mediu spre fin.
  • Moka Pot este filtru de cafea, care foloseste presiunea aburului pentru a forta apa in sus, printr-un filtru de tip cos, plin cu cafea. Presiunea este de aprox. 1,5 bari, iar timpul de contact este scurt. Este nevoie de o macinatura medie.

Granulatie Mare si Foarte Mare

  • FrenchPress-ul  sau presa franceza (Melior) utilizeaza un piston pentru a presa si extrage toate aromele cafelei. Se adauga apa peste cafea si se lasa cateva minute.  Amestecul este filtrat printr-o sita de metal sau otel. Aceasta metoda necesita o granulatie grosiera, usor mai mica decat sarea grunjoasa.
  • Cafeaua la filtru si cafeaua fiarta sunt metode mai usoare, folosite pentru prepararea cafelei acasa. In ambele cazuri, timpul de contact este unul mare, iar granulatia cafelei trebuie sa fie de dimensiuni mari.

Daca consideri ca acest articol iti aduce un plus de cunoastere in lumea cafelei, sau ai aflat lucruri noi, te rugam sa ne rasplatesti cu o distribuire pe Facebook, Twiiter, Instagram etc… ai prins ideea, poate mai ai apropiati care ar fi interesati.

Si cu siguranta te invitam sa comanzi cafea proaspat prajita de la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *